Google+ Followers

niedziela

Tort truskawkowy z masą czekoladową. Gluten free.


Składniki na biszkopt

400 g mąki bezglutenowej
240 g cukru
8 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
50 ml oleju lub rozpuszczonego masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki na masę truskawkową

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki kremówki
 1 galaretka truskawkowa bezglutenowa- przyrządzić z 1/2 zalecanej wody.
50-60 g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
8-10 sztuk truskawek

Składniki na masę czekoladową

250 g serka mascarpone
150 g śmietanki kremówki
200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Do nasączenia biszkoptu ok 100 ml.rumu
250 ml.wody gazowanej w wersji bez alkoholowej można użyć napoju gazowanego
12-16 szt. truskawek na wierzch tortu ,siekane orzechy lub płatki migdałowe na boki.

Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,następnie dodać płynny tłuszcz.Do gładkiej masy dodawać kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubite na sztywno białka jajek.Masę przełożyć do tortownicy ok 27 cm średnicy.Piec na złoty kolor w temperaturze 180*C około 45-55minut.Biszkopt zostawić do wystudzenia ,następnie przekroić na trzy części.Każdy placek biszkoptowy przed nałożeniem masy nasączyć .
Serek mascarpone ubić ze śmietanką na puszystą masę,następnie dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie ubić.Na koniec dodać pokrojone w małe kawałki truskawki i wymieszać.
Czekoladę rozpuścić ,wystudzić i dodać do ubitej masy ze śmietanki i serka mascarpone,wymieszać.
Przełożyć nasączone biszkopty masą truskawkową i czekoladową ,wierzch udekorować masą ,truskawkami i orzechami.




Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz